ירידות מחירים בשוק הנדל"ן – האם הן אמיתיות
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעידים על ירידות מחירים בשוק הנדל"ן. לא כולם קוראים את הנתונים באותו אופן. יש מי שכופר במגמה זו וטוען כי דווקא נתונים אלה מעידים על עליית מחירים.
עוד בטרם נצלול לשאלה האם ניתן ללמוד מנתוני הלמ"ס על ירידות המחירים צריך לזכאור: בסטטיסיטיקה כמו בסטטיסיטיקה כאשר מדובר בנתונים עולה שאלת אופן הצגתם. יש מי שיטען כי הנתונים הגולמיים בהם משתמש הלמ"ס הינם חלקיים. יש מי שיטען כי נתונים אלו לעיתים כוללים נתונים אשר כלל אין מקום להתחשב בהם. בהתאם לזאת יכולים להיווצר עיוותים מסוימים אליהם נתייחס מיד.
קריאת נתוני הלמ"ס
נתוני הלמ"ס מציגים ירידה של מכירת דירות חדשות בתחילת השנה (ירידה של 19% למול מכירת הדירות בשנה הקודמת). נתונים אלו אינם לוקחים בחשבון כי גורמים עונתיים אשר יכולים להוות סיבה לירידת המחירים. כך, לשם הדוגמא, לא נלקחה בחשבון תקופת החגים. אם נתעלם מתקופה זו נוכל לראות כי מדובר דווקא בעליית מחירים המתקיימת בכל חלקי הארץ.
ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר פרסם מאמר ובו הוא מנתח את מגמות השוק ומסביר מדוע אין לקבל את הטענה כי מדובר בעליית מחירים.
לטענתו, מספר גורמים הביאו לירידה מלאכותית במחירי הדיור. הגורם הראשון שבהם הוא לכך שנתוני הלמ"ס לא התעלמו מרכיב מחיר למשתכן אשר הוא מחיר מסובסד. בנוסף, מחיר למשתכן הפך למוקד העניין בשוק הנדל"ן בארץ. פרויקט מחיר למשתכן גרם לאי וודאות בשוק ובהתאם לכך שקבלנים רבים ורוכשים רבים נמנעים מלבנות דירות / לקנות דירות.
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניתן ללמוד כי יש ביקוש כבוש בשוק הדיור אשר עתיד להתפרץ ולהביא איתו זינוק מחירים.
נתוני הלמ"ס אף אינם לוקחים בחשבון את העובדה כי היצע הדיור ירד במעט (פחות מ – 50 אלף דירות) דבר המהווה גרעון בשוק הדיור.
מה צופן העתיד
לטענת ארז כהן בשנה הבאה אנו צפויים לראות היפוך המגמה ועליה במחירי הדירות.
על ההתייחסות לירידות המחירים בשוק הנדל"ן הוסיף עורך דין זיוון אלימי. לדבריו: "אמנם שוק הנדל"ן הפכפך אך עדיין מדובר בהשקעה סולידית ועל פני הדברים נראה כי מדובר במגמת עלייה קבועה.
לקראת הכתבה המלאה של ארז כהן לחצו כאן.